ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Alabaş´tan ´´Zorlama Yorum´´ tepkisi

   
Alabaş´tan ´´Zorlama Yorum´´ tepkisi

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş Torba Yasa´dan kaynaklanan kazanımların Türkiye Taşkömürü tarafından uygulanmadığını belirterek, ´´Biz biryandan ilgili bakanlıklara şikayetlerimizi yaparken öte yandan İş Mahkemesine alacak davamızı açacağız´´ dedi.

 

Alabaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, torba yasa olarak bilinen 6552 Sayılı Kanundaki madencilik ile ilgili düzenlemelerden kaynaklanan bazı sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile çok sayıda basın temsilcisi katıldı.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş toplantıda yaptığı konuşmada torba yasa´nın 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

 Torba Yasanın özellikle yeraltında çalışan maden işçilerinin ücretlerinin iki asgari ücretten az olamayacağı ile ilgili maddesinin bir çok özel sektör işletmesi tarafından uygulanmaya başlandığını ifade eden Alabaş, ´´ Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), dün itibariyle ödemesi gereken maaşlarda torba yasanın hükmü olan en az iki asgari ücreti uygulaması gerekirken uygulamadı ve arkadaşlarımızın alacaklarını kesti. Bu nedenle bu basın toplantısını düzenleme gereği duyduk´´ dedi.

Alabaş, şöyle konuştu;

´´Madencilik sektörünü de ilgilendiren çok sayıda yasada değişiklik yapan Torba Yasayı değişik ortamlarda,  basın ve kamuoyu önünde değerlendirmiştik. Bu yasa hakkında bilgi vermek için işyerlerimizi de ziyaret etmiştik. O zaman da belirttiğim gibi 99 günlük süreç boyunca gelişmeleri yakından izledik. Soma kazası sonrası 60 yasa maddesiyle başlayan bu süreç, Türkiye gündemindeki gelişmelere bağlı olarak çok değişik konuları içine alan146 maddelik bir torba yasa olarak sonuçlandı.

Süreç, madencilik sektörüyle başlamasına rağmen, madencilik sektörünü ilgilendiren maddeler, sosyal tarafları da kapsayacak şekilde yeterince tartışılmadığı gibi bazı maddelerin ikinci bir torba yasayla ele alınmasına karar verildi. Madencilik sektöründe yapılan düzenlemelerle ilgili tartışmalar, başta Zonguldak olmak üzere Kütahya ve diğer illerde maden ocaklarının kapatılması ve işçilerin işine son verilmesi aşamasına geldi.

Şimdi madenciler için özellikle iş güvenliğine dönük, ILO´nun 176 sayılı sözleşmesinin onaylanmasını, madencilerin çalışma saatlerini ve diğer düzenlemeleri kapsayacak yeni torba yasadan söz edilirken gündem yine hareketlendi ve başka yasalar da gündeme geldi.

Bununla ilgili Sayın Enerji Bakanı da bir ay içinde yeni yasal düzenlemeleri Meclis´e sunacaklarını açıkladı.´´

 

´´HER SÖYLEDİĞİMİZİ BİR YERE DAYANDIRIYORUZ´´

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak tüm bu gelişmeleri yakından izlemeye devam ettiklerini ifade eden Alabaş şöyle konuştu:

´´Biz burada ya da başka ortamlarda bir konuyu dile getirirken, görüşlerimizi ortaya koyarken,  bunu mutlaka bir yerlere dayandırıyoruz. Bakandan söz aldıysak ilgili bakanı, bürokrattan bilgi aldıysak ilgili bürokratı referans gösteriyoruz. Günlük 7,5 saat çalışma, haftada 2 gün tatil yapma konusunu bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik kamuoyu huzurunda da dile getirdiler.  Bu yasayı yeni yasama döneminde çıkartacaklarını ifade ettiler, biz de takip ediyoruz.

Aynı şekilde, madencilik sektöründe taşkömürü ve linyit üretiminde yeraltında çalışan maden işçilerine 2 asgari ücretten az başlangıç ücreti verilemeyeceğini yine Sayın Bakanımız Faruk Çelik kamuoyuna yaptıkları açıklamada açıkça ifade ettiler. Biz ilgili bürokratlara yaptığımız görüşmelerde sendikal kazanımların, ikramiye ve sosyal hakların bu taban ücretin üzerine konulacağını öğrendik. Yani 75 lira 60 kuruşluk ücretin altında yevmiyesi olanların günlük ücretinin buraya yükseltileceğini, bunun başlangıç ücreti olacağını öğrendik ve işçi arkadaşlarımıza, kamuoyuna bu doğrultuda bilgi verdik.´´

 

BÜROKRATLARA, ´´ZORLAMA YORUM´´ ELEŞTİRİSİ

Zonguldak´ta  bazı bürokratların zorlama yorumlarla, ikramiye ve sendikal kazanımlar olan sosyal hakları da hesaba katarak yıllık ortalamadan hareketle aylık geliri ve oradan da günlük gelir hesaplamaya kalktığını ifade eden Alabaş şöyle devam etti:

´´Ne yazık ki bu zorlama yorumun kaynağı da Zonguldak´a dayanıyor. Bürokrat arkadaşımız yasada yeni bir şey keşfetmişçesine çevresini ikna etmeye çalışıyor. Ben Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı olarak, söz konusu bu yasa maddesini kaleme alan bürokrat arkadaşımızla ve Sayın Müsteşarımızla yüz yüze görüştüm. Yasayı yazarken böyle bir şey amaçlamadıklarını bunun çok zorlama bir yorum olduğunu ifade ettiler.

Nitekim yasayı kaleme alan bürokrat arkadaşımız da bu düşüncesini bir dergide açıkça yazdı.

Türk-İş Genel başkanı ve Türkiye Maden İş Sendikası Genel Başkanı ile yaptığımız görüşme sonrasında Türkiye Maden İş Sendikamız yasayı gündeme getiren ve çıkartan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına görüşünü bir yazıyla sordu. Yine aynı cevap verildi. Burada anlaşılması gerekenin başlangıç ücreti olması gerektiği belirtildi. Buna rağmen TTK bu yasayı kendi zorlama yorumuyla değerlendirdi ve uygulamayarak bizim alacaklarımızı kesti.´´


TTK´YI MAHKEMEYE VERECEKLER

Alabaş, bundan sonra izleyecekleri yol ile ilgili olarak da, ´´Biz biryandan ilgili bakanlıklara şikayetlerimizi yaparken öte yandan İş Mahkemesine alacak davamızı açacağız. 2-5-7 uygulamasında olduğu gibi er ya da geç bu hakkımızı alacağız ve mahkemeden doğacak kurum zararının ilgili bürokratlara rücu edilmesi içinde hukukun gereğini yapacağız.

Biz üretmek istiyoruz, TTK´nın kendi ayağı üzerinde durmasını istiyoruz ve ülke ekonomisine katkı vermeye çalışıyoruz. Hiç kimsenin sosyal barışı bozmasına izin vermeyiz´´ diye konuştu.

 

TTK´YA İŞÇİ ALIMI

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularına da cevapladı.

TTK´ya işçi alımı konusundaki süreci anlatan Alabaş, ´´Göreve geldiğimiz 2011 yılından itibaren TTK´nın işçi açıklarının giderilmesi için bir dizi girişimde bulunduk. Başta bölge milletvekillerimiz, Meclis´te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanları, Enerji Bakanımız düzeyinde girişimler yaptık. Sonraki süreçte yine 2012 yılında, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) yetkilileri ve bölge milletvekillerinin de katılımıyla işçi açıklarının giderilmesi konusunda toplantılarımız oldu. Orada dayatılan performansa dayalı ücret sistemiydi. Biz, bu ücretlendirme sistemiyle TTK´da işçi çalışamayacağını, maaşı belli olan bir sistemi istediğimizi söylemiştik. En nihayetinde Enerji Bakanı, ´´Genel Maden İşçileri Sendikası ile TTK yetkilileri ortak bir çalışma yapsın. Bu ortak çalışmayı dosya haline getirsin. Biz de bununla ilgili girişimlerimizi yapalım´´ dedi. Bunun üzerine 2013 yılının Ekim-Kasım aylarında komisyon çalışmalarını yaptı ve 2013 yılının Aralık ayında hazırlanan dosyayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´na sunduk. Ancak ne yazık ki Türkiye gündemindeki değişiklikler, Hükümet ile ilgili gelişmeler bu konuyla ilgili olarak sonuç almamızı geciktirdi. Biz TTK´nın işçi açıklarının giderilmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Yine torba yasanın yasalaştığı son gün Meclis´te bölge milletvekillerimiz ile birlikte Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Ali Babacan ile bir görüşme sağlandı. O görüşmede TTK´nın işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili konu iletildi. Sayın Ali Babacan da konuyu bürokratlarıyla görüşeceğini ve konuyla ilgili yardımcı olmaya çalışacağını bölge milletvekillerimize de söyledi. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor´´ dedi.

TORBA YASA BİRÇOK EKSİKLE ÇIKTI

Bir gazetecinin sorusu üzerine Torba Yasa´nın birçok eksikle çıktığını ve yeni sorunları gündeme getirdiğini belirten Alabaş şöyle konuştu; ´´Torba Yasa, Soma kazasından sonra gündeme geldi. Duygusal bir refleksle gündeme geldi. Gönül isterdi ki işçi ve işveren temsilcileriyle, Maden Mühendisleri Odasıyla, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, enine-boyuna tartışıldığı bir çalıştay sonunda bu torba yasa gündeme gelseydi. Ancak Soma kazasından 15 gün sonra torba yasa tasarısı Meclis´e sunuldu.  Sektör temsilcilerine danışılmadığı için önce komisyonlarda tartışıldı. Duygusal refleksle hazırlandığı için de bugün yeni yeni sorunlar ortaya çıkardı. İki asgari ücret uygulaması nedeniyle işsiz kalan çalışanlar var, işverenlerin sorunları var.

Maden işçisinin hak ettiği ücret elbette çok daha fazlasıdır ama insanca yaşayabilecekleri bir ücrete yakın bir ücret umudu doğmuşken bu kez maden işçileri işsizlikle karşı karşıya kaldı.

Bugün Türkiye´de işsizlik korkusu ölüm korkusunun da önüne geçmiş durumda. Yoksa Türkiye´nin değişik bölgelerinde bu kadar düşük ücretle maden işçisini çalışmaya ikna etmek, rıza göstermesini beklemek mümkün değil. Dolasıyla yasanın birçok eksiği var. Bu eksiklerin de önümüzdeki süreçte düzeltilmesi için Genel Maden İşçileri Sendikası olarak üzerimize ne düşüyorsa o görevi yapmaya hazırız. Bununla ilgili girişmelerimiz de var.´´

 

Demokrat Haber Merkezi

 

 

 

 



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


EREĞLİ’DE BIÇAKLI SALDIRI!

EREĞLİ’DE BIÇAKLI SALDIRI!


Karadeniz Ereğli’de AK Parti önceki dönem Gençlik Kolları Başkanı Tekin Alabaş bıçaklı saldırıya uğradı. Olay Müftü Mahallesi Pazary...
Havva ve Satılmış’ın resmi nikahını ilçe müftüsü kıydı

Havva ve Satılmış’ın resmi nikahını ilçe müftüsü kıydı


Karadeniz Ereğli’nin tanınmış ailelerinden Arslan ailesinin kızı Havva ve Alabaş ailelesinin oğlu Satılmış dünya evine girdi. Genç çiftin resmi nikahını...
FUHUŞ OPERASYONUNDA 4 KİŞİ TUTUKLANDI, DAİRELER MÜHÜRLENDİ!

FUHUŞ OPERASYONUNDA 4 KİŞİ TUTUKLANDI, DAİRELER MÜHÜRLENDİ!


Zonguldak’ta 27 Ocak’ta polisin yaptığı fuhuş operasyonunda gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı. Şüphelilere ait 7 izinsiz günübirlik kiralık 4 dai...

Son Eklenen Haberler


Kafkametler’in kaptan köşkü karaya çıkartıldı
Gündem

Kafkametler’in kaptan köşkü karaya çıkartıldı


Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 160 gün önce askeri mendireğe çarparak batan Türk Bayraklı yük gemisi Kafkametler’de, kaptan köş...
PLAJLARDA SON DURUM
Çevre

PLAJLARDA SON DURUM


Karedeniz Ereğli Belediyesi, fırtına felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon öncesi düzenleme çalışmalarına başladı. Bele...
SERHAT SÖZER TOPRAĞA VERİLDİ
Yaşam

SERHAT SÖZER TOPRAĞA VERİLDİ


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, intihar edan MHP Alaplı eski ilçe Başkanı 43 yaşındaki Serhat Sözer, toprağa verildi.
ZBEÜ’YE AKREDİTASYON BELGESİ
Gündem

ZBEÜ’YE AKREDİTASYON BELGESİ


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen 2022 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı k...
MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
Siyaset

MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de bir dönem belediye başkanlığı yapan, Türkiye Mahalli İdareler Seçimleri’nde de İYİ Parti’den beledi...
CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI
Siyaset

CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI


Zonguldak’ın Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, CHP’den devraldıkları borçların 250 milyon lirayı bulduğunu belirterek “Ciddi bir enkaz devral...
TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Gündem

TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR


Zonguldak-Filyos arasındaki tünel ve yol çalışmaları aralıksız sürüyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Kilimli- Muslu tünellerini ziya...
YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”
Çevre

YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”


Karadeniz Ereğli’de yıkıma neden olan 19 Kasım 2023’te tam fırtınanın sahil kesiminde açtı hasarın onarıldığı bildirildi. Sahilin eksi haline dönmesinin ...
KAYIP KÖPEK...
Yaşam

KAYIP KÖPEK...


...
14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,4504
34,8290
2.441,87

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 13o

SON YORUMLAR