ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Çevre Platformu, Alaplı´daki Altın arama çalışmalarını değerlendirdi

   
Çevre Platformu, Alaplı´daki Altın arama çalışmalarını değerlendirdi

Karadeniz Ereğli´de, "Yaşanabilir Bir Kdz. Ereğli Platformu" adıyla sosyal medya üzerinden bölgede yaşanan sosyal ve çevresel olaylara ilişkin duyarlılık ve farkındalık yaratmaya çalışan grup üyeleri Zonguldak İli Alaplı İlçesinde CENTERRA GOLD Şirketi´nin Altın arama ve sondaj çalışmaları hakkında sürdürdükleri incelemeleri kamuoyuyla paylaştı.

"Yaşanabilir Bir Kdz. Ereğli Platformu" adına açılan sosyal medya hesabından grup sözcüsü Çetin Yılmaz imzasıyla yapılan açıklamada bölgede sürdürülen çalışmalara ayrıldığı iddia edilen mali tutarla, sondaj çalışmasında çalışan işçilerin dahi maaşının karşılanamayacağı ifade edilerek çelişkili bir durum olduğunu vurguladı.

Sondaj çalışmalarının ormanlık alanda sürdürüldüğü ve bugüne kadar tahmini 5 ila 10 bin arası ağacın kesildiği sondaj çalışmalarının bile daha arama faaliyeti başlamadan çevresel bir felaket yarattığı ileri sürülen açıklamayı olduğu gibi Alaplı ve Ereğli halkının bilgisine sunuyoruz.

‘ZONGULDAK İLİ ALAPLI İLÇESİNDE CENTERRA GOLD ŞİRKETİ´NİN ALTIN ARAMA VE SONDAJ ÇALIŞMALARI YAŞANABİLİR BİR KDZ. EREĞLİ  PLATFORMU ÜYELERİNİN GÖZLEMLERİ VE DEĞERLENDİRMELERİ..

CENTERRA GOLD, ABD Şirketi ve Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat. Ltd.Şit. ‘nin, ÇED Raporu ile kamuoyuna ve bölgeye sunduğu bilgiler:

Altın Arama ve Sondaj Çalışması yapan Firma: CENTERRA GOLD, ABD şirketi ve Türk ortağı Öksüt AŞ. Kayseri.  Şirket şu anda Kayseri- Develi ilçesinde Altın çıkarıyor.

ÇED Raporunu hazırlayan: Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat. Ltd.Şit.´´ ÇED Raporu 2016 Yılında hazırlanmış 2017 Yılı içinde Çevre ve Şehircilik bakanlığına sunulmuş. Bakanlık ÇED gerekli değildir. Müsaadesi vermiş.

ÇED Raporunu hazırlayan firma CENTERRA GOLD, ABD şirketi Altın arama ve sondaj çalışmalarında sondaj ve Altın arama çalışmaları için 570 bin TL. Bütçe ile 10 Çalışanın istihdam edileceğini çıkarılan numunelerin bir sandıkta muhafaza edileceğini duyurmuştu.

Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat.Ltd.Şit.: Altın Arama ve sondaj Çalışmalarının Aşağı Dağ Köyü Çanakçı dere mevki 3229049 Erişim No.lu sahada yapılacağını belirtmişti ve bir harita yayınlamıştı.

ÇED Raporunda başka yerleşim bölgeleri ve köyler, Alaplı ilçesi ile mesafesi konusunda bilgi sunmamıştı.

Ayrıca Altın arama ve sondaj alanlarının erişim olan ormanlık bölgeler olduğunu raporda belirtmişti.

ALTIN ARAM VE SONDAJ ÇALIŞMASI YAPILAN ORMANLIK ALANDAKİ GÖZLEMLERİMİZ

1-ABD şirketi Tarafından Aşağı dağ köyünde yapılan Altın Arama ve sondaj çalışmaları ÇED Raporunda belirtildiği gibi adı geçen sadece köy sınırları içinde yapılmamaktadır.

Arama Çalışmaları Alanı, Aydın Yayla köyü sınırlarına çok yakın mesafededir.

Aşağı Dağ Köyü ve Aydın Yayla Köyleri Arama çalışmaları kendi köy sınırları içinde olduğunu varsaymaktadır.

Arama Çalışmaları Köyler dışında ormanlık alanlarda yapılmaktadır. Arama çalışmaları orman işletmesi sınırları içinde kalmaktadır.

Çanakçı Dere´den sondaj Çalışmaları için orman yolları kullanılmakta, bazı bölgelerde ormanın içinden yol açılmaktadır. 

ÇED Raporunda Arama Çalışmaları Çanakçı Dere mevkinde yapılacak demişti. Arama Çalışmaları bu bölgede yapılmamaktadır. Çanakçı Dere mevki dışındaki ormanlık alanlarda yapılmaktadır.

Arama Çalışmalarının Çanakçı dere Mevki ile ilişkisi yoktur. Orman işletmesi sınırları içinde kalan ormanlarda yapılmaktadır. Sondaj kuyularına doğru plastik borular ile su pompalanmaktadır.

BU MALİYET ÇALIŞANLARIN ÜCRETİNİ BİLE KARŞILAMAZ

2- CENTERRA GOLD, ABD şirketi 570 bin TL bir bütçe ve 10 kişilik bir ekiple Arama çalışmaları yapacağını ÇED Raporunu sunan firma raporunda belirtmişti.

2017 Yılından günümüze kadar 570 Bin TL istihdam edilen 10 çalışanın ücretleri ve barınma ihtiyacını bile karşılayacak bir tutar değildir.

Arama Çalışmalarında 10 Personel İstihdamı yalan bir beyandır. Mevcut durumda belirlediğimiz ve gözle gördüğümüz personel sayısı 40 kişi civarındadır.

Sondaj ve arama çalışmalarında belirlediğimiz ve çalışanlardan öğrendiğimiz Açılan kuyu ve sondaj Çalışması 4 tanedir.

Bir sondaj Makinesi 250-300 Metre derinliğe inebilmesi için asgari 15 gün 24 saat çalışması gerekiyor.

Her Sondaj Makinesi ve Çalışması için Dört vardiya her vardiya için dört kişi 4x4=16 Çalışan gerekiyor.

Şirket 5 Adet Sondaj Makinesi ile çalışmaktadır. 5x16 =80 Çalışan demektir.

CENTERRA GOLD, ABD şirketi ve ÇED Raporunu sunan şirketin bilgileri reel durum ile çelişmektedir. Kamuoyuna açıklanan rapor gerçeği yansıtmamaktadır.

ŞİMDİYE KADAR 5 -10 BİN CİVARINDA AĞAÇ KESİLDİ

3- CENTERRA GOLD, ABD şirketi ve Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat. Ltd.Şit.

Arama Çalışmaları,  Aşağı Dağ Köyü Çanakçı Dere mevkinde 3229049 Nolu erişimli bölgede yapacağını açıklamıştı.

 Çalışmalar, arama çalışmaları adı geçen bölgede yapılmamaktadır. Köy sınırları dışında, adı geçen bölge dışında Ormanlar içinde 650 Metre yüksekte yapılmaktadır.

Sondaj Çalışma alanı 650 rakımda çalışma alanındadır.

Sondaj Çalışması yapılacak alanlara ulaşmak için, orman yolları kullanıldığı gibi, Orman´da yeni yollar açarak yapılmaktadır.

Yol açma işlemi çalışma yapan firmanın önerisi ile Orman işletmesinin onayı ile yapılmaktadır.

Erişim noktasına gidecek yol güzergahında belirlenen ağaçların kesilmesi için CENTERRA GOLD adına çalışan Taşeron firma istekte bulunuyor.

Ağaçların bedeli orman işletmesine ödendikten sonra, Orman işletmesi belirlenen ağaçların kesilmesi için ihale açıyor. İhaleyi alan firma kesme işlemini yapıyor.

Resmi olmayan bilgilere göre, ağaç kesim ihalesi alan firmalarda çalışanlardan aldığımız bilgilere şimdiye kadar 5 -10 bin civarında ağaç kesildiğini öğrendik.

4- Altın arama yapılan ormanlar : Aşağı Dağ köyü ve Aydın yayla köylerine sınırdır. Gümeli Beldesine kuş uçumu mesafe ile 5 Km Mesafededir. Alaplı İlçesine Kuş ucumu mesafesiyle 7-8 Km Mesafededir. Kdz Ereğli İlçesine Kuş uçumu mesafe ile 15-20 Km Mesafededir. Yedi göller Tabiat alanına yakın bir bölgedir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE YABAN HAYVAN TÜRLERİ AÇISINDAN ZENGİN BİR BÖLGE

5- Altın Arama ve sondaj Bölgesi Biyo çeşitlilik bitki örtüsü ve yaban hayvan türleri açısından Karadeniz bölgesinin en zengin bölgelerinden birdir.

Bilinen ağaç türleri: Kestane, Fındık, Kara Ağaç, Çınar, Kızılçam, Fıstık Çamı, Sedir gibi ağaçlardır. Ayrıca, yine bu bölgede, birçok bilinmeyen ağaç ve bitki türlerinin olduğunu öğrendik.

 Bölgede uzun Yıllar Orman İşletme Müdürü olarak çalışan Metin Bardız´dan aldığımız bilgi bölgede Boz Ayı, Çakal, birçok Domuz türü, Kirpi, Kaplumbağa türleri, kartal Şahin, gibi yüzlerce yaban hayvan kuş çeşitleri Gümeli Bölgesi tarafta Geyik türleri Bıldırcın, Keklik ve türü ve varlığı henüz belirlenmemiş yüzlerce bitki, yaban hayvanı ve kuş türlerinin olduğu bilgileriydi.

SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA

Bölgede şimdiye kadar bitki, ağaç, Yaban hayvanlar ve kuş türleri ile ilgili hiçbir çalışama ve belirleme yapılmadığını öğrendik.  Altın çıkarılması düşünülen bölgenin orman ve canlı türleri açısından bilinmeyen bir bölge olduğunu belirtmekte fayda var.

5- Altın Arama çalışması yapılan bölge Alaplı İlçesinin su ihtiyacını karşılayan su kaynakları bölgesindedir. Alaplı İlçesi içinden geçerek Deniz´e ulaşan dere Altın arama bölgesinin eteklerinde kalmaktadır. Dere arama yapılan ormanlardan gelen değişik su kollarıyla oluşmaktadır.

BU PARAYLA BU İŞ YAPILAMAZ

6- CENTERRA GOLD Şirketi:570 bin TL bütçe ile arama ve sondaj çalışması yapacağını ÇED Raporunu yapan ve Bakanlıktan ÇED gerekli değildir. Onayı almış çalışmalara başlamıştı.

80 Çalışan ve şirket masrafları gibi değerleri günümüz giderleri ile karşılaştırdığımızda bu para ile bu işin yapılması imkansız görünmektedir.

Ayrıca Aydın Yayla ve Aşağı Dağ Köyü Muhtarlarına köyün giderlerini karşılamak için yüklü miktarda bağışlar yaptığı köylüller arasında konuşulmaktadır. Yerel Gazeteler´de çıkan haberlerde bu yöndedir.

SONUÇ OLARAK:

CENTERRA GOLD Şirketi ve ÇED Raporunu hazırlayan Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat.Ltd.Şit. Raporları Tutarsız yalanlarla dolu sahte bir Belge olduğu kanaatindeyiz.

-570 bin TL Gibi bir bütçe ile  Beş sondaj makinesi en az 80 çalışan şirket işletme giderleri Orman işletmesine ağaç kesme bedeli karşılanmaz. ÇED raporu bütçesi gerçek değil kağıt üzerinde bir düzmecedir. Şirket ve Raporu 10 kişi çalıştığını açıklmaıştı.

- Arama çalışmaları gösterilen harita ve bilgiler dışındaki alanlarda yapılmaktadır. Bilgiler kağıt üzerinde düzmece bilgilerdir. Gerçek çalışma alanı çok daha büyük bir alanı ve ormanı kaplamaktadır.

- CENTERRA GOLD Köylülleri kandırmak ve susturmak için arama çalışması döneminde Köy Bütçelerine yüklü miktarda para aktarması şüpheli bir durumdur. Açıklanan bütçe bu miktarlar da bağışları yapmaya uygun değildir.

- Orman İşletmesi, ÇED raporu olmadan ağaç kesmesi Kanunlara göre suç sayılmaktadır. Orman işletmesi çalışanları Bakanlık ve CENTERRA GOLD´un baskısı altındadır.

Ormanlar arama ve sondaj çalışması döneminde bu derecede kesilip kıyılıyorsa Altın Çıkarma aşamasında Bölgedeki tüm ormanların yok edilecek endişesini taşımaktayız.

BÖLGE HALKI VE KAMUOYU YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR

ÇED Raporu sunan ve Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından ÇED gerekli değildir Kararı alan CENTERRA GOLD, ABD şirketi ve Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat.Ltd.Şit ve Bakanlık, Kamuoyuna ve bölge halkını yanıltmakta gerçek dışı belgeler, bütçeler, haritalar ile bir çalışma yülümektedirler. Bölge Halkı ve Kamuoyuna yalan ve yanlış bilgiler bilerek verilmekte yanıltılmaktadır. Bu durum Bizleri Daha çok endişelendirmektedir.

Altın Arama rezerv belirleme döneminde Kesilen ağaç sayısı 5-10 bin olmuşsa, verilen bilgilerin hiçbiri doğru değilse Batı Karadeniz Alaplı, Gümeli, Çevredeki köyler, Devrek İlçesi, Ereğli ilçesi, Yedigöller bölgesi ciddi bir tehlike altında demektir.

Bu anlattığımız süreç Altın arama ve Rezerv belirleme sürecidir.

Altın Çıkarma aşamasında 100 binler değil milyonlarca Ağacın kesileceğini tahmin etmekteyiz.

Alaplı İlçesinin İçme ihtiyacını Karşılayan göletlerin Altın çıkarma döneminde tehlike yaşayacağını şimdiden görüyoruz. Altın Çıkarılacağı dönmelerde: Karadeniz ‘e muhtemel siyanür sızıntıları olacaktır.

Sonucunu düşünmek bile istemiyoruz.

Bizler yaşanabilir bir dünya, yaşanabilir bir ülke, yaşanabilir bir kent isteyenler. Yakın Gelecekte büyük bir felaket ile karşı karşıya olduğumuzu fark ediyoruz.

 Bu konuda ilk önce Siyasi iktidar olmak üzere Bölgedeki Devlet yetkililerini, Belediyeleri, Muhtarlıkları, Siyasi partileri, Sivil Toplum örgütlerini, Yerel ve ulusal Basını Duyarlı olmaya bölgemize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Alaplı ormanları ve üzerindeki canlılar yerin altındaki altından değerlidir.´



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Doğa gönüllüleri Alaplı ormanları için harekete geçti

Doğa gönüllüleri Alaplı ormanları için harekete geçti


Kanadalı bir şirketin Alaplı ormanlarında altın aradığının ortaya çıkmasının ardından Ereğli´de sosyal medya üzerinden örgütlenen Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu´nun ...
Alaplılılar, (ALTIN)cı Filo´ya karşı harekete geçti

Alaplılılar, (ALTIN)cı Filo´ya karşı harekete geçti


Alaplı´nın Gümeli Beldesi ve çevresinde altın arandığı yönündeki gelişmelerin gündeme gelmesi üzerine, ilçedeki siyasi partiler, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve d...
ÇILDIRMIŞ… TELEFON ALANA BAKIN NE HEDİYE VERİYOR!

ÇILDIRMIŞ… TELEFON ALANA BAKIN NE HEDİYE VERİYOR!


Zonguldak ili ile Ereğli ve Alaplı ilçelerinde bir GSM firmasının 5 şubesince, belirlenen marka telefon alanlara altın hediye edildiği bildirildi. Turkcel Nuhoğlu Firm...

Son Eklenen Haberler


4 OCAK DAHA PATLATILDI
Asayiş

4 OCAK DAHA PATLATILDI


Zonguldak’ta ruhsatsız işletildiği tespit edilen 4 maden ocağı ekiplerce imha edildi. Ele geçirilen eşyalar Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerin...
AMELİYATSIZ İNME TEDAVİSİ!
Sağlık

AMELİYATSIZ İNME TEDAVİSİ!


Zonguldak’tan bölgeye sağlık alanında nitelikli hizmet sunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Hastanesi’nde, inme tedavisi uygulanan h...
ERMED’LİLERDEN HEM İFTAR HEM İŞ...
Gündem

ERMED’LİLERDEN HEM İFTAR HEM İŞ...


Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetiminin her yıl geleneksel hale ...
AK PARTİ GÜLÜÇ’TE SEÇİMİ KAZANMIŞ!
Siyaset

AK PARTİ GÜLÜÇ’TE SEÇİMİ KAZANMIŞ!


Gülüç Belediye Başkan Adayı Kerim Sönmez, “1987’den 1989 a kadar bizim olan ve bir oldu bitti ile Ereğli’ye bağlanan Göktepe, Dağlar...
ZEYNEP DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ…
Spor

ZEYNEP DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ…


Karadeniz Ereğli’de Zeynep Tuncay, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branşı’nda dünya üçüncüsü oldu. Ereğl...
SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”
Siyaset

SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”


Karadeniz Ereğli’nin beş yıldır çoğu hizmetten mahrum bırakıldığını öne sürdü AK Parti Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, şehrine hizmet vermediğin...
MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”
Siyaset

MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”


Bir dönem Karadeniz Ereğli belediye başkanlığı yapan Murat Sesli, “birbirlerine saldırmaları lazımken her iki aday da bana saldırıyor. Neden? Çünkü ...
İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!
Gündem

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!


31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkın...
“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”
Siyaset

“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”


Özhaseki: “Ömer Selim Bey kardeşime sizler izin verirseniz önünü açarsanız, onu desteklerseniz Allah'ın izniyle ben de buranın bir evladı ...
BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ
Yaşam

BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ


Karadeniz Ereğli’de bir hayırsever, bakkal veresiye defterindeki borçların tamamını ödedi. Potbaşı Mahallesi’nde bakkal işleten Muammer Arslan, iş yerin...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3681
35,0422
2.326,00

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı az bulutlu
parçalı az bulutlu 16o

SON YORUMLAR