ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

CİDDEN NE KADAR CİDDİ?

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli’de koronavirüs salgınının yayılma hızı konusunda  ciddi uyarılar yapılıyor.  Rakamların bölük pörçük olması dolayısıyla tam bir tablo ortaya çıkarmak zor ama yine de durumun ne kadar ciddi olduğunu anlamak o kadar zor değil.

Mesela, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun izinli olduğu dönemde  yerine vekalet eden Alaplı Kaymakamı Vedat Yılmaz’ın 4 Eylül tarihli açıklamasına bakarsanız,  123 aktif koronavirüs vakası vardı.

 Bunlardan 99’u evde, 24’ü ise hastanede tedavi görüyordu. Yılmaz açıklama yaptığında vefat sayısı henüz 4 idi.

Yılmaz’ın açıklamasına göre vaka sayısının yaklaşık altı katı olan 695 kişi filyasyon kapsamında takip ediliyordu.

***

Bir hafta sonra, yani 10 Eylül günü, izinden dönen Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu denetimler öncesinde  gazetecilere yeni rakamları verdi.

Buna göre, toplam vaka sayısı 430’a çıkmış, vefat sayısı bir haftada 4 kişi artarak 8’e çıkmıştı. Kaymakam Çorumluoğlu, aktif vaka sayısının ise 143 olduğunu ifade etmişti.

4 Eylül ve 10 Eylül tarihleri arasında 20 kişide daha Koronavirüs tespit edilmiş demek oluyor bu.  Filyasyon uygulaması altında olan vatandaş sayısı  bir önceki açıklamayla aynı oranda gerçekleşmişse, 800’ü bulmuş olmalı.

***

Bundan tam bir hafta sonra, 17 Eylül’de ilçede toplam vakanın 600’e yükseldiği bizzat Kaymakam Çorumluoğlu tarafından açıklandı.

Geçen bir haftalık dönemde hayatını kaybeden 3 kişi ile toplam vefat sayısı 11’e yükselmiş oldu.

Son açıklamada dikkat çekici bir detay ise toplam vaka sayısında artış. Bir hafta önce 430 vaka sayısı, bir hafta sonra 600 vaka sayısına yükseldiyse, son bir haftada 170 kişiye Koronavirüs tanısı konulmuş demektir.

O zaman ilçede toplamda  313 tanısı konulmuş aktif vaka var anlamına geliyor. Filyasyonu yine altı kat diye düşünürseniz, bin 800 kişi evde takip ediliyor diye hesap etmek mümkün.

***

Fakat filyasyon meselesi, okulların açılışıyla başka bir boyut kazanıyor. Okullarda vaka sayısı ve filyasyon arasındaki ilişki çok daha vahim…

Mesela, Zonguldak’ta bir okulda bir öğretmende koronavirüs tespit edildi. 4 öğretmen ve 23 öğrenci tedbir amaçlı karantinaya alındı. Burada rakamın 1 vakaya 27 filyasyon olduğu görülüyor.

Okullar şu an için tam kapasite açık değil… Bir süre daha açılmayacak. Fakat açıldığı dönemde böyle bir şey yaşandığında, sadece sınıf, öğretmenler değil, öğrencilerin ulaşım yaptığı servisler ve halk otobüsleri devreye gireceğinden rakamlar daha da ürkütücü olabilir.

Bire altı oranına uymayan, sadece okullarda karşılaşılan vakalar  da değil. Ereğli’de Asarlı köyünde bir vakaya karşılık 18 kişi filyasyona alındı. Ereğli Belediyesi’nde bir kişide korona tespit edildi, 11 çalışan filyasyon kapsamında takibe girdi.

TTK’da ise bire altı oranı tutuyor. 41 kişinin testi pozitif çıkınca, 233 madenci karantinaya alındı.

***

Eh işte rakamlar…

Alt alta, yan yana, üst üste yazıp toplayın, çıkarın, çarpın bölün.  İş ne kadar ciddi kendiniz karar verin.

Neticede varacağınız nokta, daha vahim sonuçlarla karşılaşmamak için bugünden kendiniz ve aileniz için en sıkı tedbirleri almanız gerektiğidir.

Eskiden Koronavirüs, Asya kıtasında kalabalık bir memlekette nasıl çıktığıyla ilgili spekülasyonlardan başka bilgimiz olmayan, filmlerde görülen türden, bize kolay kolay gelmez gibi görünen bir hastalıktı.

Bugün ise komşular, karşı apartmanlar, tanıdıklar filan gibi yerlerden ‘Testi pozitif çıktı’ haberleriyle karşılaşıyorsunuz…  Etrafınızda, sağlıklı bildiğiniz çember giderek ufalıyor, daralıyor. İçinizden sağlık ekiplerinin sizin kapıya ne zaman dayanacağını düşünüyorsunuz. Alınan önlemlerin daha ne kadar sertleşebileceğini düşünüyorsunuz.

Meseleyi hala ciddiye almıyorsanız, kamu idaresinin uyguladığı cezalardan birine maruz kaldığınızda, yanlış yaptığınızı anlayacaksınız muhtemelen.

Hastalığa karşı yürütülen mücadelenin en fazla zorlandığı konu da zaten bu değil mi: Meseleyi gerektiği gibi ciddiye almamak!

 



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3191
35,1235
2.293,42

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 17o

SON YORUMLAR