ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI

   
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI

* Karadeniz Ereğli’de hayata geçirilen "Çiftçimiz Her Şeyimizdir" projesi sonuç vermeye başladı.
* Ziraat mühendislerinin desteğiyle; fındık dışında sebze ve meyve üretiminde kalitenin artırılması amacıyla 4 aydır süren uygulamalı destek eğitimleri meyvesini verdi.  

           Zonguldak ili Ereğli ilçesindeki Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce, doğru tarım hareketi ile kayıpların önlenip verim ve kalitenin artırılması amacıyla başlatılan "Çiftçimiz her şeyimizdir" projesi, yüzlerce çiftçinin yüzünü güldürdü. Tarım İlçe Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki 137 köy ve mahalleden 70'ine ulaşıldığı açıklandı.
Karadeniz Ereğli İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın, çalışmalara ilişkin gazetecilere konuştu. Günaydın, “çiftçimiz her şeyimiz' projesi aktif olarak dört ay önce başladı. Öncesinde de çiftçimize destekler veriyorduk. Pandemi döneminde kırsal kesimle çok fazla irtibat sağlayamadık ancak normalleşmeyle beraber ciddi anlamda kapsamlı programlama yaptık, ekipler oluşturduk. Konu uzmanı ziraat mühendisi arkadaşlarımızı sahalarda çiftçilerimizi daha iyi aydınlatmak adına projemizin startını verdik” dedi.
Günaydın: 70 köy ve mahalleye ulaşıldı
Sayıları on bin kişinin üzerinde olan çiftçinin her birine ulaşmak için yola çıktıklarını belirten Günaydın, şunları söyledi:
“Proje kapsamında bölgemizde 12 bin 50 çiftçimiz vardır. Bunlarım hepsine tek tek ulaşmak adına yollara çıktık. Önemli yol kat ettik. Eğitimler kapsamında bölgemizin en önemli ürünü olan özellikle fındıkta, üretim teknolojileri hasat kayıpları, gübreleme faaliyetleri gibi temel konularda faydalı olabilmek ve bununla beraber birim alanda elde ettiğimiz verimin maksimuma çıkarılmasını amaçlamaktayız.
Şimdiye kadar 70 köy ve mahallemizde toplam bin sekiz yüz çiftçiye ulaştık. Bu sezon içerisinde 67 köy ve mahalleye daha ulaştıktan sonra bitirmiş olacağız. Projemiz şu anda takdirle karşılanıyor. Vatandaşlarımız memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Çiftçilerimize hem teorik anlamda hem de uygulamalı eğitimler veriliyor.  
Amaç: Yüksek kaliteli verim
Bizim bu projedeki amacımız öncelikle vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin doğru gübre kullanması, toprak analizinin neticesine göre gübre uygulaması, tarımsal ve kültürel faaliyetlerini yerine getirmesini amaçlamaktayız.  Dolayısıyla biz bu şekilde bir sürü kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Daha doğru gübreleme ile daha yüksek verimin elde edileceğini biliyoruz. Bunun haricinde rekoltemizin artırılması adına budamanın zamanında yapılması, hasat işçiliklerinin de zamanında ve doğru yapılmasını da amaçlamaktayız. Amaç, çiftçimizin daha yüksek derecede, kaliteli verim elde etmesine yöneliktir.”
“Pandeminin bitmesiyle projemiz yeşerdi”
Tarım Müdürü Osman Günaydın, pandemi ve proje arasındaki ikilemi de aktararak, “bölgemizde ürün desenimizin yüzde 95'ini fındık oluşturuyor. Yaklaşık iki bin çiftçimizin de irili-ufaklı seraları var. Buralarda da sebze, çilek üretimlerimiz gerçekleşmekte, bu ürünlere de ayrıca değiniyoruz.
Bunun haricinde halk eğitim kapsamında da sera eğitimleri verilmekte ve bakanlığımızın doğrultusunda sera yapmak isteyen çiftçilerimize de kırsal kalkınma kapsamında yüzde elli desteğimiz sağlanmaktadır. Bu proje pandeminin bitmesiyle yeşeren bir projemiz oldu. Salgın döneminde bir kez daha belirgin şekilde anladık ki, çiftçimiz olmadan olmadığını; her zamankinden daha fazla üretime ihtiyaç olduğunu herkes gördü” diye konuştu.
Ağaç yaşken eğilir…
Yeni projelerin yolda olduğunu, Z Kuşağı’na ayrıca önem verildiğini de vurgulayan Günaydın, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
“Önümüzdeki aylarda, 'Ağaç yaş iken eğilir' başlığıyla yeni bir proje başlatacağız. Bu projenin amacı, 'Z' kuşağı dediğimiz çocuklarımıza tarımı, üretimi sevdirmek, çocuklarımızın meyveleri, sebzeleri, toprağı tanımasını ve bu bağlamda sevmesini, heveslendirerek kabullendirmeye çalışacağız. Bu şekilde de gelecek kuşaklarımıza, toprak, tarım sevgisi aşılamış olacağız.
Ayrıca, yakın zamanda Tarım Bakanlığımızın her yıl olan 'Lider çocuk kampı' projesi kapsamında da Zonguldak ilini biz temsil edeceğiz. Bu amaçla Tarım Bakanlığımızın bu seneki moddosu 'Balıkçılık ve Su Ürünleri' bununla ilgili 1-3 Haziran arasında, ilçemizde malum balıkçı barınağımız mevcut. Oradan 35 çocuğumuza balıkçılık endüstrisi ve bununla alakalı kamp yaptıracağız şimdiden bununda müjdesini vermiş olalım."
Çiftçi Mihriban Çimen: Öğrendim
Bölücek mahallesinde ki çiftçi Mihriban Çimen de, deneyimlerini gazetecilere anlattığı sözlerinde, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Bahçesinde tarım yaparak sağlığı kazançla çocuklarının eğitimi karşıladığını, ev bütçesine de olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:
“Bir yıla aşkın süredir tarımla ilgileniyorum. Daha öncesinde de yapıyordum ancak yeterli bilgiye sahip olmadığım için ürün zayiata uğruyordu. Her sefer kuruyordu, tekrar tekrar tazelemek zorunda kalıyordum. İlçe Tarım Müdürlüğü ziraat mühendislerinin verdiği kurslarla çok daha bilinçli uygulamalar ile hem ürün kaybı önlemdi hem de verim artışı ciddi şekilde sağlandı. Nerelerde yanlışlar yaptığımı da fark ettim. Toprak analizinin faydasını öğrendikten sonra toprak analizi yaptırdım ve bütün değerlerin yüksek olduğunu öğrendim. Toprağımdaki değerler yüksek olduğu için ve ben bunu bilmeyerek daha fazla gübreleme yaptığımdan kaynaklı ürünlerimin kuruduğunu öğrenmiş oldum.
İlçe Tarım Müdürlüğündeki uzmanlarımızın destekleriyle daha bilinçli gübreleme yaptıktan sonra farklı gördük. Önceden zarar gören, kuruyan ürünler şimdi aynı yerde daha kaliteli ve fazla şekilde oluyor.
Moralim düzeldi, ürünüm artınca durum keseme de yansıdı. Daha hevesli olmaya başladım bu işte. Arkadaşlarımın, ailemin yardımıyla bu işi hep birlikte sürdürüyoruz. Çilek, patlıcan, domates, salatalık yetiştiriciliği konusunda da çok faydalı bilgiler verildi. Bu alanda da başarılı olmaya başladık çok şükür. Daha önce kulaktan duyma yöntemlerle bir şeyler yapmaya çalışıyordum ve hep zarar ediyordum. Mesela arkadaşım kendi toprağına fayda sağlayan gübreyi öneriyordu ben de onu kullanıyordum. Topraktaki değerler farklı olunca başka toprakta faydalı olan gübre benim toprağıma yaramıyordu.  Bu kurslardan sonra neyi, ne kadar ve ne zaman kullanacağımı öğrendim. Buna göre çalışıyorum. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğüne, bünyesindeki mühendislere ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum."
Mühendis Ercan: 1800 çiftçimize ulaştık
İlçe Tarım Müdürlüğü'nde Ziraat Mühendisi Ali Ercan ise sahada teorik bilgiler verdikleri üretici farklı zamanlarda takip de ettiklerini belirterek şu sözlerle konuştu:
“Toprak analizlerinin yaygınlaştırılması, hastalık ve zararlarla mücadelenin daha etkin hale getirilmesi, gübrelemenin daha doğru yapılması için eğitimler veriyoruz. Genel olarak ta bölgemizde fındık yetiştirildiği için fındık üzerine onun dışında seralarla alakalı örtü altı bilgilendirmeye gerçekleştiriyoruz. Çiftçilerimizin de sorduğu soruları cevaplayarak faydalı olmaya çalışıyoruz. Ereğli köy ve mahallelerinde birkaç ay içerisinde yaklaşık 1800 çiftçimize ulaştık. Eğitimlerimiz devam ediyor. Daha ulaşacağımız yerler var. Bu çalışmalarımız yaklaşık 8 aydır devam ediyor. Son 4 ayda daha da yoğunlaştı. Çok güzel geri dönüşler oldu. Bu çalışmalarımızı daha sürdürülebilir hale dönüştürerek devamlı olmasını planlıyoruz. Her zaman çiftçimizin yanında olacağız. Çiftçimiz her şeyimizdir."

HABER MERKEZİ

ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 1
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 2
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 3
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 4
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 5
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 6
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 7
ÇİFTÇİYE YAZILAN ‘REÇETE’ İŞE YARADI - 8


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


UYARILAR DÜZCE’DE İŞE YARADI

UYARILAR DÜZCE’DE İŞE YARADI


Düzce’de korona virüs vakaları 50’nin altına düştü. Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, “Uyarılar ve vatandaşların tedbirlere uym...
3 BİN İLMEKLE ZONGULDAK…

3 BİN İLMEKLE ZONGULDAK…


Zonguldak Merkez Cumhuriyet Ortaokulu Müdür Yardımcısı Sinan Gebedek, bin çivi, 400 bakır teli ve 3000 ilmekle Zonguldak Valiliğinin logosu ve Uzunmehmet Camisi...
Üç haftada yaptı, Vali Tutulmaz’a hediye etti

Üç haftada yaptı, Vali Tutulmaz’a hediye etti


Merkez Cumhuriyet Ortaokulu Müdür Yardımcısı Sinan Gebedek, bakır teli ve ilmek yardımıyla yaptığı Zonguldak Valiliğinin logosu ve Uzunmehmet Camisinin üzerine k&...

Son Eklenen Haberler


TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR
Gündem

TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR


Günlük bin metreküp temizleyen gemiler, limanı standart derinliğe kavuşturacak
GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI
Asayiş

GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI


Zonguldak'ta jandarma üniforması ile esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yapan bir kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerin...
ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET
Gündem

ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü ile ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Ereğli Kaymakamı M...
KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!
Asayiş

KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!


Zonguldak'ta 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan kadın kuaförü H.E. hakkında 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edil...
POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR
Gündem

POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR


Yeniden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı seçilen Halil Posbıyık’a hayırlı olsun ziyaretleri devam etti. TSO, Şoförler ve Otomobilciler Odası, bazı STK ve kuru...
BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!
Kültür-Sanat

BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!


Karadeniz Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı günü Çocuk Şenliği düzenledi. Sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme oyun parkları, hayvanat ...
EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!
Eğitim

EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!


Karadeniz Ereğli, matematik becerisi ile Zonguldak’ı geride bıraktı. 50 okulun öğrencileri yarıştı; “çözen” Ereğli Cumhuriyet Ortaokulu oldu. ...
ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ
Gündem

ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ


TBMM, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin beli...
TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!
Asayiş

TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!


Düzce’de yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda 2 kiralık araç çarpıştı. Araçlardan takla atanın sürücüsü, kazayı ucuz atlattı ...
UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!
Asayiş

UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!


Zonguldak’ta meydana gelen kazada, metrelerce yüksekten düşmekten son anda kurulan otomobilin sürücüsü yaralandı. Zonguldak-Ankara karayol...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5950
34,8174
2.507,80

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 12o

SON YORUMLAR