ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Eğitim Sen: ´´Kamudan ihraçların yüzde 35 eğitim alanından´´

   
Eğitim Sen: ´´Kamudan ihraçların yüzde 35 eğitim alanından´´

Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu tarafından, 2017-18 Eğitim ve Öğretim yılının ilk yarı yılının sona ermesi dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, resmi öğretmen açığının 109 bin, ataması yapılmayan öğretmen sayısının 438 bin olduğu belirtildi.

Eğitim sisteminin uzun zamandan beri ciddi anlamda alarm verdiği iddia edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

´´2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı 19 Ocak 2018 tarihinde sona erdi. 17,5 milyon öğrenci, 904 bini 679 öğretmen olmak üzere, 1 milyona yakın eğitim emekçisi yarıyıl tatiline girdi. 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısı, eğitimde geçmiş yıllardan birikerek gelen ağır sorunların, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümet ve MEB eliyle başlatılan hukuksuz ihraçlar, sendikal eylemler gerekçe gösterilerek yapılan sürgün, soruşturma ve baskıların eksik olmadığı bir dönem olmuştur.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerden çok sayıda eğitim ve bilim emekçisinin hukuksuz bir şekilde ihraç edildiği bilinmektedir. Kamudan ihraçların yüzde 35´inin eğitim ve yükseköğretim alanında olması düşündürücüdür. Bugüne kadar 31 OHAL KHK´si ile MEB´den 33 bin 735, Yükseköğretim Kurumlarından 7 bin 257 (5 bin 882 akademisyen, 1.375 idari personel) olmak üzere toplam 40 bin 992 kişi idari ve siyasi tasarruflarla, hukuksuzca ihraç edilmiştir. Kamudan ihraçların yüzde 35´inin eğitim ve yükseköğretim alanında olması düşündürücüdür. Kamudan ihraç edilen toplam eğitimci sayısının darbeye karışmak iddiasıyla ihraç edilen asker (8.783) ve polis (23 bin 95) sayısından fazla olası, asıl darbenin eğitime ve eğitim emekçilerine yapıldığını göstermektedir.

SİSTEM ALARM VERİYOR

Türkiye´de eğitim sistemi uzun süredir ciddi anlamda alarm verirken, eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısında yapılan düzenlemeler ve fiili uygulamalarla sürdürülmüştür. Siyasi iktidarın eğitim alanında, büyük ölçüde kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda yaptığı değişiklikler, başta öğrencilerimiz, öğretmenler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini her zamankinden daha çok etkilemiştir.

Laik-bilimsel meydan okuyan yeni müfredat değişikliklerinin uygulanmaya başlanması ve yıllar içinde yapboz tahtasına çevrilerek sürekli değiştirilen sınav sistemleri nedeniyle öğrenci ve velilerin kafası hiç olmadığı kadar karıştırılmıştır. Geçtiğimiz 15 yıl içinde sınav sistemini altı kez değiştiren MEB, eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek yerine, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirecek adımlar atmayı tercih etmiş ve aldığı her karar toplumun geniş kesimlerince tepkiyle karşılanmıştır.

EĞİTİM SORUNLARI EN TEMEL GÜNDEM MADDESİ

Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da, eğitim sorunu halkın en temel gündemini oluşturmayı sürdürmektedir. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamış, çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemeler yapılmış, çocuk işçiler sorunu büyümüş, okullarda, yurtlarda, kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakaları artmıştır. Eğitimde ve toplumsal yaşamda yaşanan çocuk istismarının üzerini örtme çabalarına rağmen, geçtiğimiz dönemde cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açacak yasal düzenlemeler gündeme gelirken, kadına ve çocuğa yönelik çok sayıda taciz ve tecavüz olayı yaşanmıştır.

Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamış, önemli bir bölümü dini vakıf ve derneklerin kucağına itilmiştir.  Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştirdiği temel sorunlar olarak eğitim sisteminin öncelikli gündem maddesi olmayı sürdürmüştür. 

İkili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimin özelleştirilmesi, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, altyapısı bozuk okullar, okullarda öğretmenlere yönelik olarak yaşanan şiddetin artması, çocukların dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, Öğretmen Strateji Belgesi ile öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik piyasacı müdahaleler, çocukların örgün eğitim sistemi dışına itilmesi, çocukların barınmak zorunda bırakıldıkları yerlerde taciz ve istismara uğraması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik, ataması yapılmayan öğretmenler vb gibi devasa sorunlar 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısında öne çıkan başlıklar olmuştur.

Geçtiğimiz dönem, MEB´in eğitimde dinselleştirmeyi temel alan politikalarını yoğunlaştırması, Diyanet başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerle yapılan protokollerin sürmesi, özellikle okul öncesi eğitimde pedagojik olarak sakıncalı olmasına rağmen ‘dini eğitim´ uygulamalarının başlatılması ve özellikle kurum açma ve kapatma yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle ‘bütün yolların imam hatiplere´ çıkmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmıştır.

 

RESMİ ÖĞRETMEN AÇIĞI 109 BİN, ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN SAYISI 438 BİN!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ataması yapılmayan öğretmen sayısını 438 bin, resmi öğretmen açığını ise 109 bin olarak açıklamıştır. Eğitimde ciddi anlamda öğretmen açığı olmasına rağmen, yeterince atama yapılmaması nedeniyle 2003-2017 yılları arasında KPSS´ye giren her 100 öğretmenden ortalama 17´sinin ataması yapılmış, geriye kalan 83 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. 

Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 37 ilin nüfusundan daha fazladır. 2022 ‘de ataması yapılmayan öğretmen sayısı 1 milyona ulaşacak.

2017 verilerine göre ücretli çalıştırılan öğretmen sayısı; 81 ilde 63 bin 829´dur. Ücretli öğretmenlerin 27 bin 409´u eğitim fakültesi mezunu, 27 bin 936´sı lisans mezunu (eğitim fakültesi hariç),  8 bin 484´ü ön lisans mezunudur. Ataması yapılmayan yarım milyona ulaşan eğitim fakültesi mezunu varken, 2017 yılında da, hayvan yetiştiriciliği, bağcılık, ziraat vb. bölüm mezunu kişiler öğretmen olarak atanmıştır. Öğretmenler Sınav, mülakat ve güvenlik soruşturması kuşatması ile karşı karşıyadır.

 

LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM!

Eğitim sisteminde yıllardır yaşanan ve katlanarak artan sorunlar, MEB´in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığını açıkça göstermektedir. Okullarda yaşanan yoğun dinselleşme ve eğitimi ticarileştirme uygulamaları okullarımızı eğitim yuvası olmaktan uzaklaştırmıştır.

Eğitimde siyasal kadrolaşma uygulamalarının yukarıdan aşağıya doğru organize bir şekilde gerçekleştirilmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, eğitim emekçilerine yönelik çeşitli saldırı ve tehditlerin (ihraç, açığa alma, sürgün vb) sürmesi gibi uygulamalar, okulların fiilen kışla ya da cezaevi haline getirilmesini beraberinde getirmiştir. 

2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısında yaşananlar, MEB´in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını göstermektedir. Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koştuğu, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın zirve yaptığı, farklı dil ve kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesi mümkün değildir.

Eğitim sisteminde iktidar eliyle gerçekleştirilen dönüşüm, elbette ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal koşulların gelişiminden ayrı ve bağımsız değildir. Bugün karşımızda iki seçenek bulunmaktadır; ya eğitim sistemi ve okullar tamamen iktidara teslim edilecek ya da sistemin eğitim üzerinden kendi çıkarlarına göre biçimlendirmek istediği çocuk ve gençlerimizin gerçek anlamda laik, bilimsel ve anadilinde eğitim alması için topyekun mücadele edilecektir.

Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okulöncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelemizi tüm emek ve demokrasi güçleri ile birlikte omuz omuza sürdüreceğimiz bilinmelidir.´´



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Memur Sen açlık sınırını 2 bin 413 lira olarak açıkladı

Memur Sen açlık sınırını 2 bin 413 lira olarak açıkladı


Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, Türkiye´deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 413 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 731,97 lira olduğunu bildirdi. ...
CHP´li başkanlar yüzde elli sınırını aştı

CHP´li başkanlar yüzde elli sınırını aştı


31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimlerinde Zonguldak´ta Merkez ve İlçe Belediyeleri arasında en yüksek oyu yüzde 61. 16 ile Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin aldı. Zonguldak i...
Belediye meclisinde CHP ezici üstünlük sağladı

Belediye meclisinde CHP ezici üstünlük sağladı


31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına göre Karadeniz Ereğli Belediye Mezlisi´nde CHP ezici bir üstünlük sağladı. 3 kontenjan üyesiyle birlikte 20 üyelik kazanan CHP karşısında ...

Son Eklenen Haberler


TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR
Gündem

TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR


Günlük bin metreküp temizleyen gemiler, limanı standart derinliğe kavuşturacak
GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI
Asayiş

GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI


Zonguldak'ta jandarma üniforması ile esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yapan bir kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerin...
ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET
Gündem

ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü ile ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Ereğli Kaymakamı M...
KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!
Asayiş

KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!


Zonguldak'ta 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan kadın kuaförü H.E. hakkında 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edil...
POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR
Gündem

POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR


Yeniden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı seçilen Halil Posbıyık’a hayırlı olsun ziyaretleri devam etti. TSO, Şoförler ve Otomobilciler Odası, bazı STK ve kuru...
BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!
Kültür-Sanat

BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!


Karadeniz Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı günü Çocuk Şenliği düzenledi. Sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme oyun parkları, hayvanat ...
EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!
Eğitim

EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!


Karadeniz Ereğli, matematik becerisi ile Zonguldak’ı geride bıraktı. 50 okulun öğrencileri yarıştı; “çözen” Ereğli Cumhuriyet Ortaokulu oldu. ...
ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ
Gündem

ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ


TBMM, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin beli...
TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!
Asayiş

TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!


Düzce’de yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda 2 kiralık araç çarpıştı. Araçlardan takla atanın sürücüsü, kazayı ucuz atlattı ...
UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!
Asayiş

UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!


Zonguldak’ta meydana gelen kazada, metrelerce yüksekten düşmekten son anda kurulan otomobilin sürücüsü yaralandı. Zonguldak-Ankara karayol...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5967
34,7965
2.507,61

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 12o

SON YORUMLAR