ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

EREĞLİ’YE İLHAM VERMEK…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli’de Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulacak olan Üniversite Kampüsü için hiç bu kadar umutlu olmamıştık.

Dile kolay, 2015 yılından bugüne kadar kampüs şöyle, kampüs böyle, niye gecikti, sorumlu kim, kim engel oluyor falan diye debelenip durduğumuz sürecin ardından, Vali Mustafa Tutulmaz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, ilçe protokolünün neredeyse tamamı  ve hayırseverlerin katılımıyla kampüs alanında incelemeler gerçekleştirdi.

Karadeniz Ereğli’de çokça tartışılmasına ve arzulanmasına rağmen, daha önce bu satırlarda belirtildiği üzere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ereğli Mitinginde askeri güvenlik bölge şerhinin aşıldığına yönelik beyanı bir yana bırakılırsa, konu üzerinde ilçe dışındaki ilgili ve yetkililerden bir türlü somut bir söz işitmek mümkün olmamıştı.

Gelişme, bu konuda siyasi ve idari engellerin aşılmış olduğunun, bir şekilde kampüsün inşası için gerçekten bir adım atıldığının göstergesi olarak değerlendirildi.  Bu bir değerlendirme… Zira makul bir sürede temel atılmazsa, yine başlandığı noktaya dönüldüğüne ilişkin şüpheler, kayboldukları karanlığın içinden bir yerlerden teker teker arz-ı endam etmeye başlayabilir…

Yine de her zamankinden daha umutluyuz.

***

Umutların yeşermesine kim vesile oldu?

Bence, göreve gelmesinin üzerinden kısa süre geçmesine rağmen, daha bölgeyi tanıma sürecindeyken konuyu somutlaştırmak için alanı incelemeye gelen Vali Mustafa Tutulmaz değil.

Alanın eğitime kazandırılmasında en başta büyük çaba harcayan birçok vekil, çeşitli  siyasiler geliyor akla... Fikrin başlangıcında emekleri  kesinlikle inkar edilemez  ama umudun bugünkü noktaya gelmesi onlarla ilgili bir konu değil.

Sürecin ta başından beri konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileten ve askeri güvenlik şerhi başta olmak üzere tüm engellerin aşılmasında büyük emekleri olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç da değil.

Göreve geldiği günden bugüne kadar kampüs işini sahiplenerek, projenin kamu idaresinin labirentlerinde kaybolmaması için mücadele eden Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nu da saymıyoruz.

Ereğli’deki yükseköğretim altyapısı konusunda ilçenin talebini doğru yorumlayan ve gereğini yapmak için harekete geçen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı da değil.

Ne de herkesin “Artık bu iş yattı” dediği ortamlarda bile “Asla vazgeçmeyiz” diyerek çıkar yol arayan ve  bu işi her aşamada “Olmazsa olmaz,” diye tanımlayarak mücadeleyi sürdüren AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır bugün içinde bulunduğumuz iyimser ortama erişmemizi sağlayan.

Üniversite alanının imarının düzenlemesini gerçekleştiren, altyapı işini üstlenerek önemli bir yük üstlenen Kdz Ereğli Belediyesi veya bu alanı inşaata hazır hale getirmek için canla başla çalışan teknisyenler veya emeği geçen başka birileri de değil.

Sayılan ve sayılmayan birçok kişinin işin teknik, siyasi ve idari yönlerinin çözümünde emeği var. Ama umut dediğimiz ağacı onlar dikmedi. Sadece dikilen ağacı ayakta tutma, sulama, çapalama gibi işleri yerine getirdiler.

Bu yönüyle emekleri muhakkak değerli ve önemlidir. Takdir edilmeleri gerekir, edileceklerdir...

***

Umutların yeşermesinin asıl vesilesi, her şeyin asıl ilham kaynağı,  Karadeniz Ereğli’de bugüne kadar birçok okul ve hayır işini üstlenen, kazandığını ilçesiyle paylaşan hayırsever ve kurumlardır.

Mesela, daha önce ilçeye kazandırdığı okul ve kurumları yeterli görüp köşesine çekilmeden bir fakültenin yapımını da üstlenmek için 14 milyonluk bir protokol imzalayan, sürecin uzaması durumunda bile ağzından tek olumsuz laf, şikayet işitilmeden gününün gelmesini sabırla bekleyen Tat Metal sahibi Akın Tatoğlu bunlardan biridir.

Ahmet Erman… Dört milyon liralık bağış ile kampüs yapımına destek veren hayırseverlerden…. Yaptığı bağış nedeniyle ne övündüğünü işittik, ne de bağışın gönülden yapıldığı dışında herhangi bir emare gördük. Kolay değil binbir güçlükle bir araya getirilen bu büyüklükte bir miktarın böyle bir işe vakfedilmesi…

Ticaret ve Sanayi Odası dediğiniz, bir başkan, bir bina ve yönetim kurulu değil, ilçede faaliyet gösteren esnaf ve sanayicilerin tamamını içeren çok daha büyük bir yapıdır.  İlçenin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını böylesine etkileyecek bir girişimde, en geniş tabanı olan meslek kuruluşunun bulunması beklenirdi… Kendine yakışanı yaptılar.

Erdemir… Karadeniz Ereğli’de onca tartışılmasına rağmen, kampüs için proje ortaya konulduğunda, bir fakülte yapımı için  yönetim kuruluna konuyu götüreceği ifade ediliyor. Bu dünya markası da büyük ihtimalle gerek sosyal sorumluluğun gereğini yerine getirecek, büyük bir sanayi kuruluşuna yakışanı yapacaktır.

Onlar,  ilçede ana sınıfından başlayarak ilk, orta ve lise düzeyinde okullar yaptıran çok sayıda hayırseverin, İbrahim İzmirli’nin, Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz kardeşlerin, Kadir ve Nevişen Kameroğlu’nun, Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz’un, isimleri şimdi aklıma gelmeyen birçok hayırseverin manevi mirasçılarıdır. Muhakkak ki onlar da yaptıkları bağışlarla başkalarına ilham vermeye devam edecekler…

İyi ki varsınız ve koca bir kente umut ve ilham vermeyi sürdürüyorsunuz…

 



YORUMLAR

Anonim | 29 Temmuz 2020
sayın fatih çakır´ın gazetesi olduğu için bunu yapmanız gayet normaldir. ama burada bu işin mimarı sayın saadet oruç hanımefendiye bu yazı bir haksızlıktır. ayıp edilmiştir. hem de ak parti ilçe başkanının sahibi olduğu gazetede. Kaymakam, Belediye Başkanı, TSO ve bu gazetenin sahibinin gerçekleştiremediği bir işi sayın Saadet Oruç gereğini Ereğlili olduğu için yapmıştır. Bence sizin gibi bir kişiliğe bu yazı hiç yakışmadı.
Ereğlili | 29 Temmuz 2020
Saadet hanıma ayıp etmişsiniz
Gkm | 29 Temmuz 2020
Ayıp ayıp Gerçekten saadet hanım´ın emeğine haksızlık olmuş.
Mücahit | 29 Temmuz 2020
"Sürecin ta başından beri konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileten ve askeri güvenlik şerhi başta olmak üzere tüm engellerin aşılmasında büyük emekleri olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç da değil." bunları yapan değil de Fatih Çakır mı, şaka gibi... Emeğe haksızlık olmuş. Ayıp...
Sinan Karadeniz | 29 Temmuz 2020
Yazıyı çok dikkatli okudum. Hüseyin Aksakal yakından takip ettiğim, Ereğli´de eli kalem tutan ve kalemini vicdan ve akıl terazisine vurduğumuzda alnının akıyla sınıfı geçebilecek nadir isimlerden bir tanesidir. Aksakal, ne söylediğini bilen, söylediği şeyin ne manaya geleceğini ölçen, söylenenden ne anlaşılabileceğini de kestirebilen bir yetenektedir okuduğum kadarıyla. Yazının ilk bölümünde yaptığı da kampüs konusunda emeği geçenleri onurlandırmak şeklinde olmuş. En başta da Saadet Hanımı. Bu onuru hakkıyla taksim ettikten sonra "hiç bir karşılık beklemeyen" ve Ereğli´de toplumsal olarak "onlarca dikili ağacı" olan HAYIR SEVERLERİ onurlandırmış ki bu sevap çeşmesinin suyu arkadan gelenlerce de beslensin. Bu yazıdan farklı sonuç çıkarmak bence yazının yazarına ve en başta "hayır işi yapanlara" haksızlık. El insafff..
Anonim | 29 Temmuz 2020
Ereğli ilçemizde hayırseverlerin destekleri zaten çok büyük, Allah onlardan razı olsun. onlara sözümüz zaten yok. Konu onlar da değil. Konu, hakkını hakkı olana teslim etmektir. Ereğli´dekiler görevlerini zaten yapıyor amaç Saadet Hanım gibi değerleri küstürmemek, onların desteklerini almak, sahip çıkmak. Burada günlerdir, aylardır, yıllardır mangalda kül bırakmayanlar çivi çakamadı. 4-5 yıldır çivi çakamayanlar, hayırseverlerin de desteğiyle bu çivi çakmasına izin verin, reklamlarınızı yapmayın. Allah razı olsun deyin, kendi kendinizi övmeyin, biraz ayıp oluyor..ve ikincisi gerçekten bu Ereğli halkı bunları yutmuyor...
Ereglili | 29 Temmuz 2020
Akp kanadindan Ereğli´ye ilgi gösteren bir danışmanımız var onada ayıp edilmiş burda. Emeğine saygı gosterseydiniz bari bu neyin kafası


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5366
34,7674
2.493,83

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR