ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Posbıyık’ın papatya falı… FESTİVAL Mİ YAPACAK, İŞÇİ Mİ ÇIKARACAK? Bakalım altından ne çıkacak?

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Belediyeler Birliği’ne bir mektup yazarak,  hükümetin belediyelere bir destek paketi için devreye girilmesini istedi.

Açıklamanın son kısmında belirtildiği üzere CHP’li Belediyelerin benzeri mektupları yazdığı ifade ediliyor.  Burada maksat, genel merkezin talebi üzerine bir açıklama yapıldığı algısı oluşturmak gibi görünüyor. Belki doğrudur.

Fakat Ereğli belediyesi, bütçesinin birkaç katı borçlu olan, gelirlerine haciz konulmuş belediyeler arasında değil. Toplam borç stoğu, yıllık bütçenin dörtte birini bile bulmuyor.  Belediyenin gelirlerinde bir miktar düşme olduğu doğrudur diyeceğim ama herhangi bir tahsilat sorunu olduğuna dair bugüne kadar herhangi bir emare görmedik. Su faturaları düzenli olarak geliyor, çeşitli vergi, harç ve şerefiyelerin alınmamasına ilişkin bir karar da yok. Doğrusu vatandaş yemiyor içmiyor, belediyeye olan borçlarını ödüyor. Ödeyemeyenler için de askıda fatura uygulaması yapılmış, hayırseverler ödeyemeyenin su faturasını ödüyor.

O halde işin arkasında başka bir iş mi var diye geliyor akla.

FESTİVAL İÇİN KAYNAK ARAYIŞI DİYENLER…

Habere gelen yorumlar, belediyenin temmuz ayının ilk hafta sonunda – bu sene dört güne çıkarılan- festivale kaynak bulma konusunda bir girişim olduğu görüşünü dile getiriyor.  Pandeminin bunca can yaktığı bir dönemde hala belediyeden festivalin iptaline ilişkin bir açıklama gelmemesi, “Eğer bir fırsatı bulunursa” festivalin yapılacağı görüşünü savunanları destekler nitelikte.

Yine de bu sene festival yapmak Ereğli Belediyesi’nin kendi başına alabileceği bir karar değil. Bakanlık sınırlamaları, sokağa çıkma yasakları filan devam ederse, hükümet böyle etkinliklere yönelik bir karar alırsa bu seneyi pas geçmek söz konusu olabilir. Zaten festivalin kaynakları merkezi hükümetin sağlayacağı desteklerle sağlanmayacak. Bugüne kadar hiç böyle bir yol izlenmedi zira  kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılması pek mümkün değil.

Yine de kamuoyunda işin altında başka bir iş olduğu algısının hayli yaygın olduğu görülüyor.

ÜRPERTİCİ BİR İHTİMAL…

Belediyenin açıklamasında, “Genel vergi gelirlerinin düşmesi, belediyemizin genel bütçe gelirlerinden aldıkları payın önceki döneme kıyasla yüzde 50’den fazla oranda düşmesine yol açmıştır. Bu süreçte belediyenin kira ve otopark başta olmak üzere pek çok gelir kaleminde düşüşler yaşanmıştır. Çalışanlarının ücretlerini ödemekte bile zorlanmaktadır” deniliyor.

Belediyenin çalışanların ücretlerini ödemekte zorlanması ifadesi ürpertici bir ifade… Açıklama bu yönüyle bakıldığında, belediyeden birtakım işten çıkarmaların yaşanabileceği, bunun için bir ön hazırlık yapıldığını akla getiriyor.

Geçtiğimiz aylarda yaklaşık yetmiş küsur kişilik bir işten çıkarma listesinin belediyede dolaştığına dair şayialar akla gelince, bu ihtimal daha da can sıkıcı bir boyut kazanıyor.  İşin daha acı olan tarafı, bu ihtimal gerçekleşirse, netice itibarıyla işten çıkarmaların liyakat veya çalışan kusurundan değil de ekonomik gerekçelerle olacağının peşin itirafı yapılmış oluyor.  Burada politik mülahazalarla kapının önüne konulanların olmayacağının herhangi bir garantisi var mıdır, şu anda işten çıkarılacakların bir listesi var da minareyi çalmadan önce kılıf hazırlama çabası mı var acaba diye geliyor akla…  

Her halükarda bunu şimdiden bilmek mümkün değil…  Alakasız kişilerin alakasız birimlere sürülmesi uygulaması  zaman zaman kamuoyuna yansıyor ama bunlar bir yerde belediyenin iç meselesidir deyip unutuluyor.  Fakat  mali yapısı Türkiye ortalamasının çok üstünde sağlam olan bir belediyede geniş çaplı bir işten çıkarma yaşanması halinde, bunun sosyal ve politik etkilerini herhangi bir mazeret tarafından meşrulaştırmak mümkün olmayabilir.

Bu yola inşallah girilmez…

ON DÖRT AYDA YAPILANLAR…

Açıklamada, Devam ediyor, “Gittikçe büyüyen ve ne zaman sona ereceği öngörülmeyen bu krizde belediyemizin gücü giderek azalmaktadır, dayanacak gücümüz kalmamıştır. Geciken her gün, telafisi olanaksız hizmet kayıplarına yol açacaktır” deniliyor.

Biliyorsunuz belediyenin Posbıyık yönetimine geçmesinin üstünden on dört aya yakın bir süre geçti. Bu süre içinde, belediyede bol bol proje hazırlandı, gelecek zaman kipleriyle bir sürü ümitvar cümle kuruldu ama on dört ayın sonunda bir türlü geçmiş zaman kipiyle “Yapıldı” denilebilecek elle tutulur bir yatırım gerçekleşmedi.  Seçimin ertesi günü ne kadar –ecek, -acak ekleriyle biten cümle varsa, hala aynı gelecek zaman kipini kullanmaya devam ediyor.

“Telafisi olanaksız hizmet kayıpları” vurgusu, bundan sonraki süreçte, pandeminin yerel yönetim yatırımlarındaki atalete mazeret oluşturuyor sanki.  Seçimin üstünden yirmi dört ay geçtiğinde, tam yapacaktık pandemi geldi, kışın kar yağdı, yazın kurak oldu, inşallah seneye gibi söylemler olur mu, olmaz mı karar sizin.

Açıklama,  bir kısmı belediye başkanının şahsını da ilgilendiren imar düzenlemelerine ilişkin kamuoyunda oluşan algıyı dağıtmaya yönelik bir halkla ilişkiler gayreti midir,  isterseniz buna da kendiniz karar verin.

 



YORUMLAR

Abdullah Bostanci | 30 Mayıs 2020
Araba yan yatti camura batti Erdemir havayi kirletiyor Askim Eregli a benim som Som yavrum enkaz devraldik gitti 5 yil Herkule selam uyuyan guzel uyumaya devam


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5095
34,7826
2.496,86

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR