ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti

   
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti

 Karadeniz Ereğli  Belediye Meclisi,  Bozhane Balıkçı Barınağı’ndaki balık lokantalarının bulunduğu alanı Günübirlik Turizm Alanı olarak kabul edilmesini öngören Kaymakamlık talebini, tartışmalar arasında, oy çokluğuyla kabul etti.  Bir gün önceki toplantıda düzenlemeye karşı çıkan CHP’li üye Yaşar Balcı ve AK Partili üyeler red oyu verdi. Balcı’ya grup kararına aykırı olarak red veremeyeceği uyarısında bulunan Başkan Posbıyık, CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul’u bu konuda gereğini yapmaya davet etti.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının ikinci ve son birleşimi, Belediye Başkanı Halil Posbıyık idaresinde, Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya üyeler Barbaros Hayrettin Tabak, Gönül Çelik, Yaşare Aydın; Yüksel Başkan, Kürşat Yağız ve Gülsemin Hasçelik mazeretleri dolayısıyla katılmadı.

Toplantıda, Kaymakamlık Milli Emlak Müdürlüğü’nün Ereğli Balıkçı Barınaklarındaki balık lokantalarının bulunduğu alanın Günübirlik Turizm Alanı olarak imar değişikliğine gidilmesi talebine ilişkin, İmar Komisyonu Raporu gündeme geldi. Komisyon üyeleri Fuat Ulaş ve Mustafa Kumaş’ın red oylarıyla, oy çokluğuyla meclise gelen imar komisyon raporu üzerinde tartışmalar yaşandı.

AK Partili İmar Komisyonu Üyeleri  Fuat Ulaş ve Mustafa  Kumaş’ın red gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:  “Orhanlar Mahallesi’nde yer alan bu yerin niteliği tapu kayıtlarında balıkçı barınağı olarak geçmekte olup, bu parselin lejantı olmaması, balıkçı barınağı olmadığı anlamına gelmemektedir.  1996 tarihli Balıkçı Barınağı Yönetmeliğinin 19. Maddesinde, ‘Balıkçı barınakları bakanlığın olumlu görüşü alınmadan hiçbir şekilde yat limanına dönüştürülemez ve başka amaçlarla kullanılamaz. Ancak mendirekler, rıhtımlar, iskeleler, çekek yeri, ağ bakım yeri, idari bina, depo ve bunun gibi balıkçıların ihtiyacı dışındaki kısımlar, bakanlığın olumlu görüşüne ve belirleyici esaslara uygun olarak , diğer amaçlarla kullanılmak üzere maliye bakanlığınca kiraya verilebilir hükmü yer aldığından, bakanlık görüşü alındıktan sonra imar planı değişikliği gündeme alınmalıdır.”

BALCI: “RED VERECEĞİM!” POSBIYIK: “GRUP KARARI VAR!”

Komisyon kararının ve itiraz şerhinin okunmasının ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Yaşar Balcı, konuya ilişkin yasa ve yönetmeliklere göndermede bulunarak, “ Balıkçı barınağı yönetmeliği günümüze kadar üç kez değişiklik geçirmiş, günümüze kadar gelmiştir. Bu barınak imar planları bölümünün değişik şekli şöyle ‘Balıkçı barınaklarına ilişkin bir bölü bin ölçekli uygulama imar planları,  tarım ve orman bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınmak suretiyle, bayındırlık ve iskan bakanlığı, yeni adıyla çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından onaylanır.Bu maddeden, belediyenin imar tadilat yetkisi olmadığı anlaşılıyor. Bu bakanlıklar bu ön izinleri vererek, milli Emlak müdürlüğü aracılığıyla ekinde ön izinler alınarak… Biz tersten işlem yapıyoruz. Bizim yetkimiz olmadığı bir alanda, imarı değiştiriyoruz, bakanlık kendi uysun. Bugüne kadar Türkiye’de 370’e yakın balıkçı barınağı var. Bu tür işlemler sadece Ereğli için geçerli değil. Günübirlik tesisler, biz bu balıkçı lokantaları ve arkadaşları koruyacaksak, yetkimizde olan, yasal yerlerde bunu yapsak daha doğru olur. Yasal olarak yetkimiz olmadığından dolayı şahsım olarak bu maddeye red vereceğim” ifadelerini kullandı.

Balcı’ya cevap veren Başkan Posbıyık, “Red veremezsiniz, grup kararı aldık. Eylem Ertuğrul duymasın, yakan seni valla. CHP  ilçe yönetimi diye bir yönetim varsa, grup kararına aykırı hareket edersen, bu grup kararına aykırıdır” dedi.

KUZU KARARA SAHİP ÇIKTI, KUMAŞ “UYGULAMADA HATA YAPMAYALIM” DEDİ…

CHP’li üyelerden Sertan Kuzu ise, “Arkadaşlar hep esnaf. Bir adam kanser olmuş, bir şansı var, biz ellerinden bu şansı ellerinden alıyoruz. Burada bir suç varsa, suça ortak oluyoruz, gidip yemek yiyoruz. Biz bunlara bir şans tanıdıysak, gerisi bakanlığa kalır. Bu insanlar bizi onlara hizmet etmemiz için seçti. Biz bunu konuşuyoruz. Bu parti meselesi değil, önce milletim, sonra partim gelir, biz milletin ihtiyacını karşılarız, gerisi bakanlığın vicdanına kalmış” diyerek düzenlemeyi savundu.

AK Partili üyelerden Mustafa Kumaş ise, “Ortada bir gerçek var. Burada ciddi bir hatamız var. Bu meselenin özünde çözülmesi taraftarıyız. Evet, uygulamada bir hata yapmamamız gerekiyor, dolayısıyla gerekçemiz budur evet beraber hareket edip çözelim ama geri dönmeyecek şekilde hareket edelim” ifadelerini kullandı.

POSBIYIK:  “BİZ BUNLARI EZBERE BİLİYORUZ”

Posbıyık, itirazlara cevap olarak yaptığı konuşmada,  AK Partili üyelerin parti baskısı nedeniyle düzenlemeye itiraz ettiği iddiasında bulundu.  Posbıyık şöyle dedi:

“Belediye her zaman balıkçılarımızın yanında. Lokantalarımızın da yanında. O lokantalar orada olduğu müddetçe,  balıkçılar da balık yakalıyor, onlara satıyor onlar da halka … Bir gelir düzeyi yükseliyor. Ama benim anlayamadığım… Bana ders veriyor Yaşar Balcı, otuz seneden beri ben bu işleri hallaç pamuğuna çevirmişim. Çok dinledik bu hikayeleri. Laf kalabalığı yapmayın. Burada olanlar dinlesin.Balıkçı barınaklarındaki insanlar benim insanlarım, ilk defa Ereğli’de bir konsensüs sağlandı, Mustafa Kılıç’ın sözüdür. ‘Başkanım şaşkın vaziyetteyim, Ereğli’yi herhalde kurtaracağız, bu lokantalar çok önemli, hem ilçe tarım müdürlüğü, hem milli emlak müdürlüğü , hem de kaymakam burası için müspet yazı yazdı inanamıyorum’dedi. Ama yine bu huzuru yok etmeye çalışıyorlar. Yahu devletin kaymakamının bu işlerle ne işi var. Bugün burada, yarın yok. Ona rağmen, Ereğli için çırpınıyor adamcağız, bu konuyu gündeme getiren o. İlçe Tarım Müdürü evet böyle olması lazım diyor. İlçe Milli Emlak Müdürü böyle olması lazım diyor.  Beyler dikkatinizi çekiyorum, biz maddeleri bilmiyor muyuz, ezbere biliyoruz ya. Otuz senedir bu işlerle uğraşıyorum ben. Biz burada balıkçı barınaklarının, bu lokantaları izin almadan yapabiliyor muyuz içini?”

“GÖRÜŞ ALINMADAN BU İŞ YAPILIR MI?”

Posbıyık, kaymakamlık yazısını okurken, “Ereğlisevdasıyla geldik diyenler iyi dinlesin, Ereğli’yi kalkındıracağız diyenler partizanlık yapmadan iyi dinlesin beni” diyerek, talepteki ‘Tarım ve orman bakanlığı ve su ürünleri genel müdürlüğünün uygun görüşü alınması” şerhine dikkat çekti.

Posbıyık, “Buranın görüşü alınmadan bu iş yapılır mı? Hikaye anlatıyorsunuz. Kooperatif görevini yapmıyor, çıkarları için uğraşıyor. Yani Su Ürünleri Genel Müdürlüğü okey derse olacak, okey demezse zaten dönecek, bayram yapanlar gene bayram yapacak. Ereğli’ye ihanet etmek isteyenler gene bayram yapacaklar, bu kadar açık ve net söylüyorum. Yazık Ereğli’ye. Demokratik haklarını aramayan bir Ereğli. Ürkek, korkak politikacılar… İzin almadan belediye meclisi kararı uygulanmaz diyor zaten. Açık ve net olarak. Anlamayan varsa bir daha anlatayım. Bu kadar meclisten geçiyor, Kaymakamlık, emlak müdürlüğü, tarım bu yazıyı yazıyor, bu yürekliliği gösteriyor, siyasetçiler bu yürekliliği gösteriyor. Böyle bir şey olmaz ya.  İnanmıyorum ya, kahrediyorum ya. 25 senedir belediye başkanlığı yapıyorum. Hala belediye nerede. Biz Ereğli milliyetçisiyiz, Ereğli sevdalısıyız nerede bu. Korkuyorum önümüzdeki günlerde revizyon çalışmaları var. Yüzde 85’i AKP’li inşaatçı ve müteahhit olan insanların 48 dosyası kenarda bekliyor, evlerini satamıyorlar. Yukarıdan baskı devam ederse onları da halledemeyiz, Ereğli’yi düzeltemeyiz. Umutlarım sönüyor” dedi.

Posbıyık, AK Partili İmar Komisyonu üyeleri Fuat Ulaş ve Mustafa Kumaş’ın muhalefet şerhini okuyarak, “Sizin niye buna hayır dediğinizi biliyorum. Devlet elden gitmiş. Yeri geldiğinde onları da anlatırım, hiç sağım solum olmaz, halk da bunları duyar. Ben ne diyeyim arkadaş. Orada dört arkadaşımız var, oradan ekmek yiyor. Durmadan bu adamların ekmeklerini ellerinden alıyoruz. Müfettişler geliyor durmadan, yıkım bile yaptık. Devlet yazı yazıyor devamlı ruhsatı yok yıkın diye. Lejantı hazırladık, lokantaların altındaki balık ağ örme yerleri duruyor, çiğ balık satış yerleri aynen duruyor, balıkçı barınağının her yeri duruyor, sadece yemek verilen yer burada… Tarım ve Orman Bakanlığı hayır demezse orası lokanta olarak devam edecek, günübirlik turizm alanı diyoruz.  Bu şekilde oranın alkol ruhsatını vereceğiz. Ereğli’de bu yirmi senelik sorun sona ermiş olacak.” dedi.

KORKMAZ: “İŞLEMİ TERSTEN BAŞLAMAMALIYIZ”

AK Partili Meclis Üyesi Numan Korkmaz, Posbıyık’ın ardından söz alarak Ereğli’nin faydasına bir şeyler yapılacaksa periyodik yollar izlenerek yapılması gerektiğine dikkat çekti. Korkmaz, “ Biz işleme tersten başlamamalıyız. Burada bürokratik şekil şudur. İlgili devlet kurumları bakanlıktan yazar, olurunu alır, sonra imar için değişiklik yapılır. Bu işlem temelden bakıldığında biz tersten gidiyoruz. Bakanlığın olumlu görüşü verip vermeyeceğini bilmeden biz neyin işlemini yapıyoruz ben onu anlamadım. Bir işlem yapılacaksa, mecliste red veya kabul verilmesi önemli değil. Bürokratik adımları atan arkadaşlarımız önce bakanlıkla halletmeli, bakanlık olur verdikten sonra meclise gelirse sonuna kadar arkanızdayım.”

Posbıyık, Korkmaz’a cevap olarak ise, “Şu andaki konuyla ilgili lafla Ereğli milliyetçiliği yapıyorsunuz.. Benim imar iskanda yüzlerce benim böyle yaptığım işler var. İyi bir bilgiye sahibim. Hayır deyin ama bana dışarıda Ereğli Milliyetçisiyim demeyin” şeklinde konuştu.

OYLAMA SIRASINDA YAŞAR BALCI’YA  TEPKİ

Konuşmaların ardından ad okunmak suretiyle raporun komisyondan geldiği haliyle ad okunmak suretiyle oylamasına geçildi. Yaşar Balcı dışındaki CHP’li üyeler kabul oyu verirken, Balcı, “ Doğru bildiğim yolda yürüyorum hayır” diyerek red oyu verdi.

Bunun üzerine Başkan Posbıyık “Ben de ilçe başkanı Eylem Ertuğrul’a mesaj gönderiyorum. Yoksa karıştıracağım ortalığı” ifadelerini kullandı.

AK Partili üyelerin de red oyu verdiği komisyon raporu, meclisten oy çokluğuyla geçti.

Toplantıda diğer kararlar ilgili komisyonlara havale edildi.

Haber: Hüseyin Aksakal

Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 1
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 2
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 3
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 4
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 5
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 6
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 7
Tartışmalar.. Tartışmalar... Balıkçı Barınağı imar düzenlemesi meclisten geçti  - 8


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


4 bin 500 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

4 bin 500 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi


Zonguldak´ta Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, balıkçı barınağında operasyon düzenledi. Balıkçı teknesinde 4 bin 500 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. Zonguldak Sahil G...
Kampüs için imar düzenlemesi Bakanlık onayından geçti…  ASKI SÜRESİ BAŞLADI

Kampüs için imar düzenlemesi Bakanlık onayından geçti… ASKI SÜRESİ BAŞLADI


 Karadeniz Ereğli’de Üniversite Kampüsü yapımı için düşünülen, Süleymanlar Mahallesi’ndeki eski devlet hastanesi alanın...
ÇÖZÜM BULUNMAZSA; İNSANLAR BİRBİRİNE GİRECEK!!!

ÇÖZÜM BULUNMAZSA; İNSANLAR BİRBİRİNE GİRECEK!!!


Karadeniz Ereğli’de, trafik ışıklarının bulunduğu yaya yolunda, diğer tarafa nasıl geçeceğini bilmeyen bazı yayalar yine bildiğini okudu. Sürücüler ve...

Son Eklenen Haberler


METRELERCE YÜKSEKTEN  DÜŞEN KADIN YARALANDI
Asayiş

METRELERCE YÜKSEKTEN DÜŞEN KADIN YARALANDI


Zonguldak'ın Asma Mahallesi'nde defne yaprağı topladığı esnada dengesini kaybederek uçuruma yuvarlanan kadın, bulunduğu yerden kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olay ...
BAHÇELİ’DEN EREĞLİ  HASBEYLER’E SELAM!
Siyaset

BAHÇELİ’DEN EREĞLİ HASBEYLER’E SELAM!


MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli makamında partisinin MYK Üyesi Murat Kotra ile Hasbeyler Köyü Muhtarı Hasan Duman'ı makamında kabul ederek köy hal...
DİLARA, ´´YÜKSEK SESLE  MÜZİK´´ KAVGASINDA ÖLMÜŞTÜ!
Asayiş

DİLARA, ´´YÜKSEK SESLE MÜZİK´´ KAVGASINDA ÖLMÜŞTÜ!


Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde yüksek sesle müzik dinleme ve araç park etme meselesi yüzünden çıkan tartışmada komşusu Dila...
Gülüç Belediyesi Kano Kürek Kulübü’nden Heyecan Dolu Yarış  
Spor

Gülüç Belediyesi Kano Kürek Kulübü’nden Heyecan Dolu Yarış  


  Açıklama şöyle: Gülüç Belediyesi Kano Kürek Kulübümüz tarafından düzenlenen kulüp içi yarış etkin...
ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ  BAHAR DÖNEMİ BAŞLADI
Eğitim

ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ BAHAR DÖNEMİ BAŞLADI


Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Öğretmen Akademileri Projesi'nin bahar dönemi düzenlenen programla ...
ZONGULDAK’TA MÜŞTEREK  MECLİS TOPLANTISI!
Ekonomi

ZONGULDAK’TA MÜŞTEREK MECLİS TOPLANTISI!


Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Zonguldak Odaları Müşterek Meclis Toplantısı”, 26 Mart 2026 tarihinde Zonguldak Dede...
BAKAN  IŞIKHAN’DAN  “İŞSİZ SAYISI AZALDI´´  AÇIKLAMASI
Ekonomi

BAKAN IŞIKHAN’DAN “İŞSİZ SAYISI AZALDI´´ AÇIKLAMASI


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İşsiz sayısı, 2025 yılında bir önceki yıla göre 147 bin kişi azalarak 2 milyon 966 bin kişi oldu" dedi. ...
NEVRUZ BAYRAMI
Kültür-Sanat

NEVRUZ BAYRAMI


Türk kültürünün simgelerinden; toprağın uyanışının, baharın, bereketin, kardeşliğin ve dayanışmanın sembolü olan Nevruz Bayramı, Düzce Ün...
GECİKMEYLE DE OLSA ÇOK ŞÜKÜR EREĞLİ’YE GELDİLER
Çevre

GECİKMEYLE DE OLSA ÇOK ŞÜKÜR EREĞLİ’YE GELDİLER


Göçmen leylekler bir hafta gecikme ile Karadeniz Ereğli’ye geldi. Milli Parklar Müdürlüğü’ne çağrıda bulanan bölge insanı...
DOĞAL GAZ ARAMASI  YAPILACAK
Ekonomi

DOĞAL GAZ ARAMASI YAPILACAK


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz açıklarında doğal gaz araması yapılacağını açıkladı. Bakan Bayraktar, Türkiye'yi enerjide b...

KÖŞE YAZARLARI

EREĞLİ 1980’DE KAÇIRDI, 2005’DE DE KAÇIRDI: PEKİ ŞİMDİ…
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

44,4676
51,3556
6.448,50

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 15o

SON YORUMLAR