ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

UMUT ETMEDEN OLMUYOR Kİ!

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Üniversite kampüsü yapılması fikri ilk ortaya atıldığında Ereğli’de yaşayan herkes gibi bu işin biraz gayretle kısa sürede tamamlanabileceği yanılgısına teslim olmuştuk.

Aslında en başından tahsisin gerçekleştirildiğine ilişkin birkaç ay arayla iki ayrı açıklama yapılmasından durumun anlaşılması gerekirdi. Ancak eski hastane binaları apar topar yıkılıp hafriyat kaldırılma işinin süratle yapıldığını görünce, uzun, ince bir yolun başında değil de, epizodik bir şekilde takip edilebilecek hızlı bir sürecin başında olduğumuz hülyasının keyfini sürmeye başladık.

Dile kolay, kampüsün tapusu altı yıl sonra ancak alınabilmiş, daha bir kazma vurulmamışken, geçmişe dönüp bakınca, çeşitli türlerde uzun bir listeye dönüşen engelleri birer birer sayabiliyoruz da, nedense bu işin başlayacağına ilişkin emareleri görmek için satır aralarını kazımakta, bilerek veya bilmeyerek verilen muğlak sözleri zihnimizin kıvrımlarından çıkarmakta zorlanıyoruz.

Anıtlar Yüksek Kurulu’nun eski hastane alanındaki bir binanın izinsiz yeniden inşa edilmesi üzerine çıkardığı engeller, alandan geçtiği söylenen Nato hattı –ki aslında tam nereden geçtiğini hiç öğrenemedik- meselesinin taş koyacağı endişesi, sonra yerin yeterli olmadığı iddiası yüzünden Osmantepe ihtimalinin dile getirilmesi, askeriyenin güvenlik şerhi koyması…  Hüseyin Uysal döneminde arazi üstündeki imar birleştirme işlerinin tamamlandığını zannettik, sonra Halil Posbıyık döneminde aynı işlemin tamamlandığı yeniden açıklandı. 

***

İşin Bülent Ecevit Üniversitesi cephesi de karışık… Şimdilerde Milli Eğitim Bakanı olan Prof. Dr. Mahmut Özer’in rektörlüğünde başladı. Arada Prof. Dr. Ali Azar’ın rektör vekilliği yaptığı bir dönem oldu. Sonra Prof. Dr. Mustafa Çufalı rektör oldu. Şimdiyse Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer rektörlük yapıyor.  Üç rektör, bir rektör vekili geldi geçti ama Karadeniz Ereğli kampüsünün temelinin atılmasına ilişkin Zonguldak’ın gözdesi olan bu bilim yuvasının en üst düzey yöneticilerinden konuya ilişkin net bir açıklama işitmek mümkün olmadı.  Temenniler, dilekler, inşallah… Maşallah.

Ereğli Eğitim Fakültesi’nin her mezuniyet töreninde, rektörün kürsüye çıkıp, işte Ereğli kampüsü şunlardan oluşuyor,  yenisi için projelerimiz tamam, ihale şu zaman, yer teslimi şu zaman, işin tamamlanma süresi şu kadar diye bir açıklama duymayı boşu boşuna bekledik.  Mezunlar gittiler, başka mezunlar gittiler, altı senedir altı kuşak öğretmen adayı Ereğli’den ayrılıp gitti, yukarıda sayılan rektörler Ereğli’de güzel, bilimsel anlamda, eğitim anlamında ufuk açıcı konuşmalar yaptılar, ancak Ereğli’nin yükseköğretim ufkunu açacak cümleyi bir türlü söylemediler.

Ereğli’de bu arada İbrahim Çay kaymakamdı, sonra Nazım Madenoğlu geldi, o gitti İsmail Çorumluoğlu geldi, şimdi kaymakam olarak Mehmet Yapıcı görev yapıyor.  İktidar ve muhalefetten bir düzine milletvekili değişti.  Siyasi partilerin ilçe başkanları değişti, birçok sivil toplum kuruluşunun yöneticisi değişti.  Hepsi ve daha fazlası kampüs için umutları taze tutmaya çalıştı.

Her bahar, yaz ayları için, her yaz güz ayları için, her kış yeniden bahar ayları için umut verildi, doğa altı kez kış uykusuna yattı, altı kez uyandı ama “Ben baharı bekler iken, ah başıma neler geldi” türküsündeki gibi, bir türlü umutlar gerçek olmadı.

Maalesef böyle oldu… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ereğli mitinginde ilçede bir kampüs kurulması için destek açıklamasına rağmen hem de… Fakülte binalarının büyük oranda hayırseverler tarafından yapılacak olmasına rağmen hem de… Hem de Ereğli’ye yapılacak olan kampüs yatırımı tüm Zonguldak’ın, bir eğitim kurumu olarak BEÜ’nün büyümesi demekken,  hem de tüm Ereğli seneler boyu kampüs hayaliyle yatmış, kampüs hayaliyle kalkmışken… 

***

Bir süre sonra Ereğli’nin umut etme biçimi de değişti. En başta belirtildiği üzere, bu işin hızla gerçekleştirilebileceği varsayılırken, sonra “temel atma töreni yapılmadan inanmam,” noktasına gelindi.  Senelerce böyle devam ettikten sonra geldiğimiz nokta çok acı… Artık birçok kişi, “Binalar tamamlanıp eğitime açılınca inanırım” demeye başladı.

İşte yine yaz geliyor. Ereğli Eğitim Fakültesi yeni bir mezuniyet törenine hazırlanıyor. Çeşitli branşlardan yüzlerce öğrenci, hayat dediğimiz büyük sahanın dört bir yanında bahtını aramak üzere uğurlanacak.

 Yeni Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, büyük ihtimalle ilçenin yükseköğretim altyapısının amiral gemisi olan bu eğitim kurumunun mezunlarını uğurlamak için ilk kez kürsüye çıkacak.  İhtimal yeni rektör, yine, yeni kurulacak Ereğli Kampüsü’nün etrafından dolaşmayı tercih edecek ama fakirin ekmeği ya, umut etmeden de olmuyor ki!

İki kelam eder belki de…

 



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5618
34,9010
2.443,75

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR